Nou, dat is ook toevallig zeg. In de carnavalsweek kwam ik drie keer in aanraking met de woorden 'Meer' en 'Minder'. In wel drie totaal verschillende contexten: de Hoogeloonse carnaval, een TED Talk van Navi Radjou: 'Creative problem-solving in the face of extreme limits' en een uitspraak van diaken Ronald Dits. Ok, denk je nu: Wat is de link tussen de TED Talk van innovation strategist Navi Radjou, een afgezant van de katholieke kerk en de fraai uitgedoste, hossende menigte in Hoogeloon? Ik leg het je hieronder uit.
Navi Radjou, oorspronkelijk uit India, heeft zich de afgelopen jaren verbaasd over honderden ondernemers uit India, China,
Afrika en Zuid-Amerika. Velen hebben geen scholing gehad en kunnen niet buigen op een werkachtergrond bij een R&D-afdeling. De straat is hun laboratorium. Zij beschikken niet over dezelfde basismiddelen als wij in het Westen: energie, geld, opleiding en gezondheidszorg. Als externe middelen schaars zijn, gebruiken mensen hun eigen vindingrijkheid om met beperkte middelen problemen op te lossen. Dit is Frugal Innovation, zuinige innovatie: de mogelijkheid om meer economische en sociale waarde te creëren met minder middelen. Dus Meer met Minder. More with Less.
Voorbeelden van Frugal Innovation
In zijn TED Talk geeft Radjou een aantal voorbeelden.
In Lima in Peru is de luchtvochtigheid zeer hoog, maar er valt slechts één centimeter neerslag per jaar. Een technische universiteit ontwierp een gigantisch reclamebord (foto) dat de lucht absorbeert en deze omzet in gezuiverd water. Dit billboard genereert meer dan 90 liter water per dag.
Een ander voorbeeld komt uit Kenia. M-KOPA (foto) is een zonne-energie set om thuis energie op te wekken. De hele kit kost 200 dollar; te duur voor de meeste Kenianen. Maar, heel slim, een ander businessmodel is ook mogelijk. Kenianen kunnen deze kit kopen door een eerste storting van slechts 35 dollar. Het restbedrag wordt voldaan door een dagelijkse micro-betaling van 45 cent via de mobiele telefoon. Na 365 micro-betalingen is het volledige bedrag betaald en heeft de koper zijn eigen 'energiecentrale'.
Radjou is van mening dat we in het Westen meer op deze spaarzame innovatie wijze
moeten werken om succesvol te zijn.
Van de creativiteit in Afrika en Zuid-Amerika verplaats ik me naar de creativiteit van het zonnige zuiden van Nederland.
Less met Prins Billy
In 2015 is Prins Billy Bolide, onze Hoogeloonse rijschoolinstructeur, prins Carnaval. Menig Hoogeloonse hersens worden gepijnigd om origineel voor de dag te komen met de carnavalsoptocht. Al brainstormend over Prins Billy kwamen de moeders van de kinderen van groep 5 uit op het woord LES. Een rijschoolinstructeur geeft immers rijles.
De bloemassociatie rondom het woord LES gaf een weerspiegeling van allerlei lessen die je kunt bedenken: skiles, dansles, typles etc. Gelukkig kwamen de meer onverwachte ideeën ook naar boven: Los Angeles, Pringles, Homeless, Topless en een Top les. De TED Talk van Navi Radjou bood mij ineens een nieuw linkje in mijn hoofd. Zoals Radjou zei: "Do More with Less". Kwam ik uit op Less is More. Zo zie je maar... Wat een TED Talk al niet kan doen voor de 'Loonse' carnavalsoptocht.
Kill your darlings
Een aantal dagen later zaten mijn broer, moeder, schoonzus en ik rondom de tafel met diaken Ronald Dits. We waren bezig met de afscheidsceremonie van mijn vader, die op 10 februari onverwacht op zijn 81e verjaardag is overleden. Mijn broer zou het In Memoriam gaan schrijven. Diaken Dits adviseerde: "Kill your darlings... je weet het... Less is More."
Een wijze levensles
En zo kwam ik uit op een wijze levensles. Als er iemand namelijk leefde volgens het principe 'More with Less', dan was het wel mijn vader. Hergebruiken, opknappen, tot nieuw nut maken, niet verspillen. De vooroorlogse generatie, die van mijn vader dus, leefde al volgens het principe van Frugal Innovation. De generaties erna zijn het kwijt geraakt door de stijging van onze welvaart. Zonde. Nu pleit een TED Talk spreker voor herintroductie van een vergeten levensstijl. Misschien moeten we soms weleens wat meer achteruit kijken om vooruit te komen. In nagedachtenis aan wijlen mijn vader en om onze planeet voor onze kleinkinderen waardevol achter te laten, ga ik in ieder geval meer leven volgens zijn motto: Meer met Minder.