Inspiratie voor creativiteit en innovatiekracht

Waarschuwing

The form #5 does not exist or it is not published.

Meer lummelen op kosten van de baas

Lummelen op kosten van de baas

Bedrijven in Nederland moeten hun werknemers betalen om zo nu en dan eens te lummelen.

Geen rekening houden met urenregistratie, geen declarabele uren. Gewoon lekker ongestoord lummelen. Dat betekent? Niets doen of je bezig houden met niet doelgerichte handelingen of activiteiten. Ik daag Nederlandse bedrijven uit om hierin te investeren!

Ideeën ontstaan buiten kantoor

Nederlanders hebben hun beste, zakelijke ideeën zelden op het werk, zo blijkt uit mijn onderzoek naar Nederlanders en hun lummelmomenten. Ze zijn onderweg of thuis wanneer de meest briljante gedachten opborrelen. Op een vrijdag of zondag, 's avonds of vlak voor het slapen gaan. Wanneer ze juist niet intensief met het probleem bezig zijn. De meeste ondervraagden krijgen hun ideeën tijdens een routinematige, actieve handeling, zoals hardlopen, autorijden, douchen of huishoudelijke klusjes. Een minderheid doet juist helemaal niets, is aan het dagdromen.


Lummelen vanuit de wetenschap

In Nederland zijn Ap Dijksterhuys en Simone Ritter aan de universiteit van Nijmegen met het onderwerp bezig. Dijksterhuys schreef er een boek over: 'Het slimme onbewuste'. Lummeltijd, of wetenschappelijk 'incubatietijd' wil eigenlijk zeggen dat je je onbewust denken, de kans geeft om nieuwe informatie te verwerken en te structureren. In tegenstelling tot bewust denken kan je onbewuste (dus niet onderbewuste) veel meer informatie verwerken, waardoor je ook een nieuwe kijk krijgt op een probleem en dus nieuwe inzichten, ideeën en oplossingen.


Leonardo da Vinci lummelde

Het positieve effect van lummelen is niet nieuw. Leonardo da Vinci zette deze creatieve techniek doelbewust in. Het verhaal gaat dat hij dagen bezig was met het Laatste Avondmaal en ineens een tijd van rust inplande. De abt van Santa Maria delle Grazie, die hem had ingehuurd was het daar niet mee eens. Zoals Vasari schreef: 'De abt van de kerk smeekte Leonardo met hinderlijke hardnekkigheid het werk te voltooien, want het maakte op hem een vreemde indruk dat Leonardo soms een halve dag in gedachten verzonken doorbracht in plaats van met de penseel in de weer te zijn.' De abt deed zijn beklag bij de hertog, die Leonardo ondervroeg over zijn werkgewoonten. Hierop antwoordde Leonardo: 'de grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken.' (Bron: Denken als Leonardo da Vinci, Michael J. Gelb)


15 april Nationale Lummeldag

Het is tijd om van lummelen een deugd te maken. Bedrijven en dus mensen, maken te weinig gebruik van de positieve effecten van onbewust werken in onze jachtige en snelle 'go, go, go' en 'nu, nu, nu' tijd.  Daarom is de geboortedag van Leonardo da Vinci, te weten 15 april, verkozen tot Nationale Lummeldag. Deze dag is een doe-het-zelf-evenement. Iedereen kan dus aanhaken. Ik heb in mijn woonplaats Hoogeloon (N-Br) de inwoners uitgenodigd om met loungezakken naar de 'Speulwaai' te komen om woensdagmiddag 15 april productief te besteden door lekker te lummelen. En het weer doe ik er gratis bij.

Tot slot

Het is dus tijd om nieuw inzichten, oplossingen en ideeën ook op de werkvloer te krijgen. Niet alleen maar zeggen: "Ik heb het zo druk", maar aan de slag met oplossingen om bijvoorbeeld de werkdruk te verminderen. Lummelen is één van de oplossingen. Plan dus vaker een pauze in en ga afleidende taken doen, zoals wandelen of tekeningen.  De vraag is natuurlijk: wat past het beste bij jou en jouw bedrijf? En onthoud: Je moet zo nu en dan achterover hangen, om vooruit te komen!

 

Doe je mee? Deel je uitzicht!

Doe je mee? Deel dan met mij op de sociale media je uitzicht op Lummeldag, Dawdle Day of Lümmeltag. En luister naar het mooie liedje Dawdle Day van Emmanuelle Julien. 

 

PS1
Wat ik geweldig vond aan dit onderzoek is dat veel mensen belangeloos de vragenlijst hebben ingevuld. Echt heel fijn en bijzonder. Wat een nieuwsbrief naar mijn vrienden, familie, kennissen en relaties en het plaatsen van een bericht op groepen in Linkedin al niet kan doen.
Daarnaast wil ik een aantal mensen bedanken voor hun fantastische hulp op diverse terreinen: theoretische ondersteuning,  Engelse en Duitse naam voor Lummeldag, pr algemeen, SPSS analyses, redigeren van het persbericht, supporter op persoonlijk en op social media vlak, algehele coaching en 360⁰ graden feedback, meelezen, etc.
Thanks: Michaël ten Damme, Branko Broekman, Marci Segal, Dagmar Kittelman,  Janneke van Heugten, Petra ten Bült, Daniëlla van Laarhoven, Mirjam Goes, Jutka van den Heuvel, Maarten Antonius en tot slot Sandra van der Linden en natuurlijk Tijs Schenk! En iedereen die ik per ongeluk nog vergeten ben.

 

PS2
Mijn PS1 leek wel een bedankje voor een miss universe verkiezing!

Praktisch.

Persoonlijk.

To the point.

Met plezier.

Springidee®

Marieke van Dijk

Hoofdstraat 57
5528 AH Hoogeloon
0497-842060
06-23615778

info@springidee.nl

KvK  53441680

Ontwikkel je creatieve denkkracht