Inspiratie voor creativiteit en innovatiekracht

Waarschuwing

The form #5 does not exist or it is not published.

Help, we lopen leeg!

Help, we lopen leeg!

Het geldt voor de meesten van ons: we plannen onze 168 uur per week helemaal vol. We moeten werken, leuke dingen doen met vrienden, kinderen en partner en we zijn altijd online. We ‘binge-watchen’ op Netflix en rijden op 'walgelijke woensdag' (niet zelf verzonnen) de kinderen naar vriendjes, zwemles, voetbal en tennis.

We plannen de weekenden vol met borrelmomentjes, high teas en back to the 90’s-feesten. En oh ja, ergens tussendoor moeten we ook nog even slapen.

Dit jachtige bestaan zorgt ervoor dat onze batterijen opraken. We lopen leeg. Maar liefst 1 op de 7 werknemers heeft burn-outklachten, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO. We willen veel, maar zijn uiteindelijk uitgeput.

Begrijp me niet verkeerd, met de Belgische hoogleraar filosofie Ignaas Devisch geloof ik dat 'rusteloosheid de motor is van onze passie en creativiteit’. Rusteloosheid zorgt voor zelfontplooiing. We leven maar één keer en willen eruit halen wat erin zit. We willen voelen dat we leven, dat we ertoe doen en dat ons leven zinvol is. En toch vraag ik me af: waarom zijn wij niet in staat onze eigen grenzen te bewaken?

Brein bevrijden

Ik denk dat we gewoon te weinig weten over ons brein. Over hoe we die 86 miljard hersencellen optimaal in kunnen zetten. Gelukkig zijn er wetenschappers die ons daar meer inzicht in bieden. Neem prof. dr. Erik Scherder, hij benadrukt dat we ook regelmatig niet cognitief belast moeten zijn, zodat ons functionele basisnetwerk (Default Mode Netwerk) zijn werk kan doen. Af en toe niet online, in gesprek of vergadering zijn dus.

Volgens Theo Compernolle, schrijver van Ontketen je brein, zijn onze hersens gegijzeld door hyperconnectiviteit en multitasken. Hebben we het onbewuste deel van ons brein ‘in de boeien geslagen’. En dit terwijl ‘onbewust denken cruciaal is bij creativiteit’, zo stelt Ap Dijksterhuis, schrijver van het Slimme Onbewuste. De filosoof Hume drukte het lang geleden al heel helder uit: ´No reasoning can ever give us a new, original simple idea.´

Nationale Lummeldag

Reden genoeg om niet verder leeg te lopen, om de batterij weer op te laden.

Reden genoeg om mee te doen aan Nationale Lummeldag op 15 april.

Een luierdag? Nee, lummelen is geen luieren! Het is een manier om ons onbewuste, creatieve brein weer te activeren. Ik definieer het zo: Lummelen is gedachteloos bezig zijn met repeterende, niet ingewikkelde handelingen, waarbij gedachten vrijelijk ´springen´ in het brein.

Ik heb niet voor niets de geboortedag van Leonardo da Vinci uitgeroepen tot Nationale Lummeldag. Naar de geniale wetenschapper en kunstenaar die ooit gezegd schijnt te hebben: 'De grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken.'

Wat is lummelen voor jou?

Nationale Lummeldag is een doe-het-zelf-evenement, kost geen geld en is plaatsonafhankelijk. Je hoeft je dus niet in te spannen om mee te doen. Creëer deze dag je eigen lummelmomentje. Voor sommige mensen is lummelen helemaal niets doen of dagdromen; voor andere mensen is lummelen met de blote voeten door het gras lopen. Wat zijn jouw beste lummelmomentjes? Wanneer krijg jij je beste ideeën? Denk er eens over na en zet die momentjes eens bewust in. Zelf ben ik aan het wandelen rond de mooie plaats Durbuy in de Belgische Ardennen.

Heel Holland lummelt

Mijn droom is dat op 15 april heel Holland lummelt en de batterij weer oplaadt. Daarom zou het geweldig zijn als je jouw lummelmomentjes met mij en alle andere (wannabe) lummelaars deelt. Ik wens je een heerlijke Lummeldag!

Praktisch.

Persoonlijk.

To the point.

Met plezier.

Springidee®

Marieke van Dijk

Hoofdstraat 57
5528 AH Hoogeloon
0497-842060
06-23615778

info@springidee.nl

KvK  53441680

Ontwikkel je creatieve denkkracht