Inspiratie voor creativiteit en innovatiekracht

Waarschuwing

The form #5 does not exist or it is not published.

Plukidee 18 voor oneindige creativiteit: maak nieuwe combinaties

7 tips om te lummelen tijdens Nationale Lummeldag

Trouwe volgers van Springidee weten het wel. Vandaag is het Nationale Lummeldag. En we bestaan maar liefst 6 jaar. De dag is nog steeds hard nodig, want we slagen er niet in om die lummelmomenten te pakken op een werkdag. Je hebt bijvoorbeeld 4 meetings en 5 conference calls vandaag. Hoe krijg je het lummelen dan toch voor elkaar?

 

Wat is lummelen?

Je brein als grootste energieslurper van je lijf kan gewoon uitgeput raken. Je spieren trekken het ook niet om elke dag topsport te doen. Daarom lassen topsporters voldoende rust in. Hetzelfde geldt voor je hersens. Als deze de hele dag AAN hebben gestaan, dan zijn ze aan het eind van de dag gewoon opgebrand. Je brein heeft zuurstof en glucose nodig om weer actief aan de gang te kunnen gaan. En lummelen is daar het antwoord op. Lummelen is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten activiteiten, zoals rommel opruimen, strijken, in je eentje door straten banjeren, waarbij je je gedachten laat gaan.

De definitie van lummelen is schijnbaar gedachteloos bezig zijn met repeterende, niet ingewikkelde handelingen, waarbij gedachten vrijelijk ´springen´ in het brein. Lummelen is dus geen luieren.

Het gevolg van dat gehop in het brein is dat de beste ideeën, inzichten en beslissingen niet ontstaan achter de laptop, maar tijdens het autorijden, douchen, hard lopen, schoon maken, in de tuin werken, of…. vul zelf maar in. En dat zijn nu precies de activiteiten die werknemers, over het algemeen, niet van 9 tot 17 uur op kantoor of achter het thuisbureau doen. Daarom ontstaan de beste ideeën niet op het werk. Lummelen is belangrijk om je creativiteit te activeren en productiever te werken.

 

Geen 'Ja maar', geen excuses

John Cleese zegt: "Creativiteit is het luisteren naar het gefluister van je onbewuste. Dat kan alleen als je zo nu en dan ook stil bent. En de tijd neemt. De geautomatiseerde handeling zorgt ervoor dat je brein gevoed wordt, met glucose en zuurstof. Bedenk oplossingen om je brein even stationair te laten draaien en zeg niet gelijk. Ja, maar bij mij werkt dat niet zo. Ik heb heb geen tijd. Je brein heeft voeding nodig, om op de achtergrond zijn werk te doen en al die verbindingen en combinaties van hersencellen en alternatieve patronen te maken. En uiteindelijk bedenk jij: "Hé, zo kan het ook!!! Hé dit is echt de oplossing voor deze klant. Hé, zo moet ik mijn leerling benaderen"…. en vul maar in. Je harde werken aan het probleem, aan het vraagstuk wordt beloond, omdat jij je hersens de tijd geeft om te werken. 

 

7 tips om te lummelen tijdens Nationale Lummeldag

Tip 1. Ga vandaag allereerst eens na hoe je dag gevuld is? Hoe ziet je agenda er precies uit? Zijn er gaatjes te vinden die je normaal vult met e-mail of social media checken?  Indien ja, zorg er dan voor dat je op dat moment jezelf dwingt om niet standaard achter je computer te kruipen of je telefoon te pakken. Ga op dat moment een rondje buiten lopen of zoek de trap op in je kantoor of ... vul zelf maar in. Die mail en social media berichten kunnen echt wel wachten. 

Tip 2. Indien mogelijk pak de fiets of ga lopend naar je werk. Als je met de auto gaat, zet de auto dan wat verder van je werkplek af, zodat je naar je werk kunt lopen. Is er alleen plek in de parkeergarage. Pak dan de trap of loop een blokje om.

Tip 3. Eet je boterhammetjes niet in de kantine of achter je bureau, maar ga naar buiten in je eentje. Door alleen te lopen hoef je niet een gesprek aan te gaan, wat veel energie vraagt van je brein.

Tip 4. En in de avond kun je lummelen tijdens huishoudelijke klusjes. Probeer dat ook in stilte te doen. Ga de was opvouwenen, pak de strijkplank, schoffel je tuin en laat je gedachten dwalen. Een muziekje op de achtergrond zou kunnen, maar ga niet een intensief praatprogramma volgen. 

Tip 5. Hou controle over je agenda. Blok tijden in dat je even rustig kan nadenken over de conference call of de meeting. Je moet je brein tijd geven om dingen te verwerken, informatie te ordenen en beslissingen te nemen welke taken je als eerste moet uitvoeren. Dus bij lummelen past ook een stuk time management. 

Tip 6. Doe een kleine zelfanalyse. Wanneer plof je thuis op de bank neer, omdat je aan het eind van je latijn bent en je geen energie en zin meer hebt om nog iets anders te doen dan netflixen? Weet je wat je dan gedaan hebt? Hoe zag je dag er dan uit? 

Tip 7. Tip voor volgend jaar of de komende dagen. Zet je wekker wat eerder en start de dag met een kleine 7 minute Workout. 

Fijne Lummeldag.

Op Facebook kun je Nationale Lummeldag volgen. En dan bekijk je morgen ;-) wat iedereen gedaan heeft.

 

 

 

Praktisch.

Persoonlijk.

To the point.

Met plezier.

Springidee®

Marieke van Dijk

Hoofdstraat 57
5528 AH Hoogeloon
0497-842060
06-23615778

info@springidee.nl

KvK  53441680

Ontwikkel je creatieve denkkracht