Inspiratie voor creativiteit en innovatiekracht

Waarschuwing

The form #5 does not exist or it is not published.

Plukidee 18 voor oneindige creativiteit: maak nieuwe combinaties

18. Plukidee creativiteit: Maak nieuwe combinaties

Maak nieuwe combinaties is het nieuwe #plukidee van Springidee.

De samenwerking tussen Douwe Egberts en Philips is wel een voorbeeld uit het boekje over hoe twee organisaties met allebei een eigen expertise een nieuw productmarktcombinatie hebben gecreëerd. De koffiemarkt is na de introductie van de Senseo nooit meer hetzelfde geweest. Van een grote kan koffie zetten tot elke keer een kopje. En in plaats van 7 ct voor een kopje betaalt de consument 12 ct voor een Senseo. Dat is nog eens waarde creëren. 

 

Maak nieuwe combinaties

Met deze creatieve techniek onderzoek je of je nieuwe combinaties kunt maken. Dit kan op verschillende niveaus. Op organisatieniveau, zoals in het voorbeeld hierboven, maar natuurlijk ook op productniveau, waarvan ik de werken van mijn vriendin Judith Groenewegen een prachtig voorbeeld vindt.

 

Werk van Juut

Zij maakt kunstwerken op basis van de ouderwetse kruissteek. Niet door te borduren, maar door te knopen met Zpagettigaren (van Hoooked). Met dit als resultaat. Zij combineert dus oude technieken met nieuwe materialen en een eigen zelfbedachte werkwijze. 

Werk van Juut dame Werk van Juut meisje met de parel

Nog meer mooi werk van Juut zien? Check haar Facebook of Instagram.

 

Creatieve techniek SCHAVEN

Combineren is de tweede letter van het woord SCHAVEN. En de creatieve techniek: Maak nieuwe combinaties is hiervan afgeleid. SCHAVEN is een brainstorm techniek om vanuit bestaande producten en diensten ideeën te bedenken voor nieuwe producten en diensten of om je huidige producten of diensten te verbeteren. Door vragen te stellen gerelateerd aan het acroniem SCHAVEN ontstaan nieuwe invalshoeken. De letters staan voor substitueren, combineren, herschikken, aanpassen, vergroten, elimineren, nieuw nut.

SCHAVEN is afgeleid van het Engelse woord SCAMPER. De SCAMPER methode is ontwikkeld door Bob Eberle die hiervoor de vragen van Alex Osborn (bedenker van brainstorm techniek) doorvertaalde naar deze methodiek (Zie hiervoor het boek: Games for Imagination Development).

Praktisch.

Persoonlijk.

To the point.

Met plezier.

Springidee®

Marieke van Dijk

Hoofdstraat 57
5528 AH Hoogeloon
0497-842060
06-23615778

info@springidee.nl

KvK  53441680

Ontwikkel je creatieve denkkracht