Inspiratie voor creativiteit en innovatiekracht

Waarschuwing

The form #5 does not exist or it is not published.

Speel-skills, Vincent Mirck

Speel-skills, een nieuwe blik op creativiteit

Boekbespreking - Speel-skills, Vincent Mirck

Persoonlijk notitieboek vol speelse ervaringen

Speel-skills zijn de vaardigheden die je helpen om creativiteit in te zetten voor je werk of in je privéleven. Afgelopen najaar verscheen het boek Speel-skills van Vincent Mirck. Daarin komt zijn persoonlijke ontdekkingstocht naar creativiteit tot uiting: wie ben ik, waarom doe ik wat ik doe en hoe beïnvloedt creativiteit mijn leven? Door zijn levenslessen en fascinaties met kunst, muziek, toneel en schrijven te delen, opent hij voor de lezer een nieuwe blik op creativiteit.

Notitieboek met ervaringen

Vincent is een creatieve duizendpoot. Hij is tekstschrijver, columnist, trainer, spreker, taalcoach, hoofdredacteur, songwriter en theatermaker. Een hele mond vol. Hij werkte onder meer bij Rabobank en Vodafone. Daar merkte hij, zoals bekend is uit de wetenschap rondom creativiteit, dat het goed werkte om zijn creatieve skills uit het dagelijkse leven te ‘transfereren’ naar de zakelijke wereld. Zo geeft hij in het boek een voorbeeld van hoe hij samenwerkte met een financieel controller aan het jaarverslag van Rabobank, zodat het inhoudelijk kloppend én goed leesbaar werd.
Het luchtige en beeldend geschreven boek leest als het persoonlijke notitieboek van Vincent. Een opeenstapeling van anekdotes en jarenlange ervaringen en analyses, die met de lezer gedeeld worden en tot bloei komen in een serieus en mooi vormgegeven boek. De stortregen aan ideeën en stappen uit het creatief proces, gebaseerd op bekende theorieën en achtergronden uit de deskundigheidsopleiding van School of Creative Thinking (voorheen COCD) en wetenschappelijke artikelen, mixt hij met het sausje van zijn eigen rijke ervaring. Ben je bekend met de basis van creatief denken? Dan is er veel herkenbare informatie, waar Vincent het één en ander aan toevoegt. Met als voornaamste aanvulling dat creatief denken vanuit een breder perspectief bekeken wordt.

Artist Based Learning

Vincent haalt zijn inspiratie uit diverse hoeken en hatseflast er een eigen draai aan. Of moet ik zeggen Fanflekrisast er een eigen draai aan? Want Fanflekrisast is een speels acronym voor Fantasie, flexibiliteit, Kritiek, Samenwerken, Structuur: de kernpunten uit het boek. 

Talrijke voorbeelden nemen je mee in het hoofd van baanbrekende artiesten en kunstenaars, die op zoek zijn gegaan naar hoe hun creatieve ideeën tot stand zijn gekomen. Deze verhalen bieden inspiratie om op een andere manier naar je eigen werk te kijken en zélf speel-skills toe te passen. De kunst is om het toeval te laten regeren, en te signaleren wanneer iets nieuws, verrassends of anders is. Moeilijk, maar met de juiste observerende houding in je achterhoofd, kun je de gewoonte creëren en zo je creatieve mindset uitbreiden. Dit zogenoemde Artist Based Learning is een aanstekelijk en prikkelend gegeven.

Samen ideeën bedenken

Het principe om samen ideeën te bedenken in verschillende soorten combinaties kan zelfs buiten het moment van een brainstorm toegepast worden, in verschillende fasen van het creatief proces. Uiterst belangrijk is het om te weten van jezelf wat voor persoon je bent en ook hoe andere mensen in je team zijn. Met wie krijg je wilde ideeën? Bij wie wordt het praktisch vertaald? Wie zet de puntjes op de i en bij wie kun je de strijd aan gaan? Denk je meer in beeld of meer in taal? Het boek geeft op deze manier genoeg leuke en interessante handvaten om mee te experimenteren in teams.

Het pleidooi voor de transfer van creatieve skills naar de zakelijke wereld had nog een tandje beter belicht mogen worden. Creativiteit ontdekken en ontwikkelen in je privédomein is van onschatbare waarde voor je werkende bestaan. Concrete voorbeelden van de technieken hier achter zouden nog meer kunnen helpen om het zelf toe te passen. Ook had enige extra aandacht voor tijdmanagement en experimenteren niet misstaan. Risico’s aangaan en het leren door vallen en opstaan zijn een onvermijdelijk onderdeel van het creatieve en creërende proces.

Geef uiting aan je eigen creativiteit

De productiviteit van Vincent is op zijn minst bijzonder te noemen. Zijn buitengewone scheppingsdrang is te zien aan alles wat hij doet. Qua taal, maar ook qua promotie. Kijk maar eens naar de promofilmpjes op zijn YouTube-kanaal. Het daadwerkelijk toepassen van de speel-skills zijn nog vrij geringe passages in het boek. Vincent heeft er vast nog veel meer, die hij in zijn workshops kan delen en de deelnemers laten ervaren.

De speel-skills helpen je om jouw creativiteit in te zetten voor ‘iets’. En wat dat ‘iets’ is, is voor iedereen persoonlijk. Probeer het gewoon eens, geef uiting aan wat er in jou gebeurt. Wat er op sommige momenten naar buiten barst. Wedden dat de speel-skills je hierbij kunnen helpen!


Meer weten over Speel-skills?

En jouw eigen kronkelpad naar creatiever denken, werken en leven ontdekken? Het boek van Vincent Mirck (2021) is onder andere verkrijgbaar via Managementboek.

Praktisch.

Persoonlijk.

To the point.

Met plezier.

Springidee®

Marieke van Dijk

Hoofdstraat 57
5528 AH Hoogeloon
0497-842060
06-23615778

info@springidee.nl

KvK  53441680

Ontwikkel je creatieve denkkracht